Daarom KNW

Welk deel van jou komt op de voorgrond bij het maken van een tekening? Wat kun je er van jezelf in kwijt?

Wat gebeurt er met je adem als je gaat zingen? En hoe klinkt jouw stem?

Hoe verandert je energie als je in het bos naar de geluiden luistert, de geuren opsnuift en het licht observeert?

Waar kijk je het eerst naar als je een kunstwerk ziet? Beïnvloedt het jou als je hoort wat anderen erover zeggen?

Als je een probleem hebt van psychosociale aard, wat het ook is, dan kan de beleving van kunst en/of de natuur je helpen om verder te komen. Dat is omdat je positieve ervaringen opdoet. 

Positieve emoties zijn goed voor lichaam en geest. Ze werken stressverlagend. Je gaat merken dat je meer mogelijkheden hebt dan je dacht en contact met anderen wordt makkelijker. 

Toegegeven, een avondje Netflix kan ook heel positief voelen. Maar meestal kijk je dan naar het verzonnen leven van anderen. Als je echt zélf iets meemaakt, grijpt die ervaring dieper in en blijft ze je langer bij. 

KNW is gebaseerd op het groeiende besef dat kunst en natuur ons welbevinden bevorderen. Het wetenschappelijke bewijs daarvoor neemt alsmaar toe. En als we ons goed voelen, maken we betere keuzes en wordt het leven lichter.

“Als poh-ggz ondersteun ik de waarde van het project Kunst Natuur Welzijn. Kunst kijken, zingen, dansen of op een andere manier creatief bezig zijn kan zorgen voor de nodige ontspanning, het is stressverlagend. Het geeft afleiding van en afstand tot de problemen die je in het dagelijks leven ervaart. Nare levensgebeurtenissen kunnen verwerkt worden door er vorm aan te geven in klei of steen. Emoties kunnen geuit worden in een schilderij. Muziek en dans zetten je in beweging, wat kan leiden tot nieuwe stappen in het leven. Ook heeft het vaak een positieve uitwerking op je zelfgevoel en zelfvertrouwen. Misschien ontdek je een nieuwe hobby of ervaar je fijne momenten in contact met anderen. Van wandelen in de natuur weten we al langer dat het een positieve invloed heeft op de gezondheid, en wat is dan nog helender voor de mens dan om te tekenen in de natuur? Ook dat kan bij Kunst Natuur en Welzijn.”

Fimke Haarsma

praktijkondersteuner-ggz, Medisch Centrum Overhees en Huisartsenpraktijk De Bundeling

Kunst Natuur Welzijn is een project van Floor de Graaf (Kunst & Kijken) en KunstenHuis Idea in Soest en Zeist. Wij werken samen met o.a. Welzijn op Recept. Het project is opgezet in Soest in 2021-2022, en in Zeist in 2024.

Kan kunst goed voor je zijn?

Contact

Deze website is beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en algemene voorwaarden zijn hierop van toepassing.